SUGAR CUP Östergötland

2019
Alla kvalomgångar kommer finnas i TDB
Se under fliken Arrangemang i TDB
Klubbar som lägger ut är Åkerbo och Folkungabygden även för Varby och Givetorp

28/4 Givetorp heldag (beroende på väder)
1/5 Varby heldag (beroende på väder)
14/5 samt 21/5 Varby kvällstid 
19/5 Givetorp heldag
30/5 Åkerbo heldag
2/6 Givetorp heldag
11/6 samt 18/6 Åkerbo kvällstid

RegionFinal MellanSverige :
6/7  Varby

Reservdatum 13 eller 14/7 Givetorp
(om för många starter för att hinna alla den 6/7 på Varby)

Omgångar som ”heldag” har en begränsning på antal ekipage eftersom alla ska hinna rida två gånger samma dag. En träning och en Uppridning.
Vardagkväll enligt ovan rids träning första datumet och uppridning andra datumet. Finns plats för två grupper en kväll (12 ekipage). 17-18.30, 18.30-20 om bara en grupp 18-19.30
Om 28 april eller 1 maj utgår pg av väder letar vi efter ett alternativt datum
Kolla respektive arrangörs hemsida/FB sida eller SugerCup Östergötland FB sidan för aktuella tider och grupper inför varje omgång

*)Obs!  Obligatorisk träning veckan innan uppridningen/stilbedömn!
För dig som redan har fälttävlanskortet är stilbedömda kvällen öppen  Clearound rosett finns att köpa på respektive plats efter de stilbedömda omgångarna.

 

 

Delomgångar rids i Östergötland, Västergötland och Närke och alla deltagare från de omgångarna är välkomna till SemiFinal MellanSverige förutsatt att du ridit upp stilbedömd ritt vid två tillfällen. Ingen utslagning på poäng.
Vidare till Final i augusti i samband med större Fälttävlansarrangemang
Går sedan ett kvoterat antal ekipage från varje delfinal!
Planer finns på ett ”mästarmöte” 6 ekipage Friends Arena….

För dig som bor nära länsgräns är det ok rida delomgångar i angränasande län.

Det är träna mycket vi vill!

Arrangörer Östergötland:  Varby Gård, Åkerbo RoKS, Givetorp/Folkungabygden
Arrangörer Västergötland: Ljuslingsbacken/Kastenman och Mariestad ….
Arrangörer Närke:                Örebro …..

SUGAR CUP 

Sugar Cup Grundades av Pernilla och Ted Velander och rids sedan starten 2008 i Skåne. Från 2012 rids Sugar Cup även i Halland och Danmark.
I år 2013 startar Sugar Cup även i Östergötland.  Serien växer!

SUGAR CUP är en träningsserie för ponnyer i terrängridning med stilbedömning under sommaren med hinderhöjder upp till 60 cm. Syftet att under trevliga och säkra former erbjuda barn på ponnyer tränings- och utbildningsmöjligheter att få rida en enkel terrängbana som även små ponnyer kan klara av.

För mer info besök Pernilla o Ted Velanders hemsida:
http://www.flyingehus.se/FLYINGEHUS_-_NY/SUGAR_CUP.html

Så går det till: Banvisning sker uppsutten till häst. Ryttarna får rida en terrängbana som träning under tävlingslika förhållanden med stilbedömning. Man startar och rider en och en. Efter ritten rider ryttaren fram till domaren och får sina stilpoäng samt muntliga kommentarer. Därefter får ekipaget ev. hoppa några hinder till i träningssyfte.

Träning på banans hinder anordnas veckan före varje omgång på respektive bana, under ledning av auktoriserad fälttävlanstränare. Därmed har ryttarna möjlighet att, om de vill, träna på de hinder som skall ingå i terrängbaneridningen med stilbedömningen. Träningen är obligatorisk för de ryttare som INTE har Fälttävlansmärket (dvs underskrift i Ryttarboken) och som vill delta i banträningen.

Alla B-, C- och D-ponnyer är välkomna. Hinderhöjden är densamma för samtliga kategorier, med hinderhöjder upp till max 60 cm och enkla typhinder av fälttävlanskaraktär. Kravet för att delta är säkerhetsutrustning enligt fälttävlans TR: Godkänd hjälm och säkerhetsväst – samt att ryttaren antingen har Fälttävlansmärket eller att ekipaget har deltagit i träningen som föregår varje stilbedömning.

Upplägg :
En bana med små terränghinder ställs i ordning på tre platser i vardera regionen. I Halland är det på Falkenbergsortens Ryttarförening, Styringe Stall samt på Hermanstorps kör och ridklubb. I Skåne rids serien som tidigare i Tågarp, i Dagstorp samt på seriens ”hemmabana” Flyinge/Revinge.
I Östergötland rids omgångarna på Varby Gård Söderköping och hos Nina&Sissi Lilja Mantorp. Västergötland…. Närke….
I Danmark motsvarande upplägg.

Efter de tre grundomgångarna i regionerna arrangerar vi en gemensam semifinal i SUGAR CUP för ekipagen från Danmark, Halland och Skåne. Semifinalen rids i Flyinge i mitten av i juli. Semifinal MellanSverige rids Nynäshamn/Varby Söderköping.

Till respektive semifinalen är alla ekipage välkomna som deltagit i minst två träningsomgångar i sitt distrikt.

VARMT VÄLKOMNA TILL SUGAR CUP 2019!

Kontaktpersoner för Sugar Cup:
Pernilla och Ted Velander, initiativtagare till och grundare av SUGAR CUP
Wanja Landh, Varby Gård, Söderköping, Östergötland
Lina Jansson, grenledare fälttävlan, Halland

Historien bakom SUGAR CUP:
Liten historik bakom träningsserien SUGAR CUP:                                                               Kategori-indelningen i ponnyfälttävlan ändrades. 70 cm blev lägsta klass. Banhoppningshindren byggdes 75 cm. Höjderna blev för stora och kraven för höga för en liten ponny – och för en ung ryttare eller ryttarinna som ville prova på att rida fälttävlan. Det första steget försvann, liksom, i ponnyfälttävlan.

Vid den här tiden hade vi en mycket liten – men duktig – B-ponny; B Siwgr, 116 cm. Hennes ryttarinna Ella Filippa ville så gärna rida en tävling. Men de breda oxrarna i banhoppningen blev bara för mycket. Siwgr sade stopp. Ella Filippa var ledsen.

Då drog vi i stället igång en träningsserie, i terrängridning, under sommarlovet, i Skåne. Detta var 2008. Vi bestämde att hindren skulle vara högst 60 cm höga. Alla ponnyer skulle kunna hoppa dem väl. Ted byggde hindren, på vår träningsbana. Barnen skulle få chansen att rida och träna och upptäcka hur roligt det är att hoppa hinder i terrängen – lika kul för både barn och ponnyer.

Nyckeln till den upptäckarglädjen stavas bra och låga hinder – samt klok och kunnig träning. Med rätt förutsättningar blir terrängridning rolig, och säker. Barnen lär sig att hantera sina ponnyer och rida dem också ute på öppna ytor. De tränar upp sits och balans och lär sig att rida i rätt tempo. De blir redan tidigt både duktigare och mer kompletta ryttare – den bästa säkerhetsfaktorn av alla. Och en hel generation av glada ponnybarn känns på väg in i fälttävlanssporten.

wanjastinatränare

Grovt uppskattat sex till åtta av tio ponnyekipage vid de senaste årens fälttävlanstävlingar i södra Sverige är ryttare och ponnyer vi känner igen från fem somrar med SUGAR CUP. Det är fantastiskt och roligt!

Välkomna i år, för åttonde året av SUGAR CUP!

Hur gick det förra året?
SUGER CUP 2017 med FINAL FLYINGE Fälttävlansveckan
SUGER CUP 2016 med FINAL under NM Fälttävlan i Sverige
FRIENDS ARENA ”Mini Event Stars” rekryterades genom SugarCup 2015
SUGAR CUP 2015 med FINAL RIBERSBORG MALMÖ CITY HORSE
SUGAR CUP 2014 med FINAL RIBERSBORG MALMÖ CITY HORSE
SUGAR CUP 2013 med FINAL FÄLTTÄVLANS SM FLYINGE
SUGAR CUP 2012 med FINAL RIBERSBORG MALMÖ CITY HORSE SHOW

http://www3.ridsport.se/Tavling/Falttavlan/Nyheter/2010/08/SmafalttavlansryttareriderfinalpaRibban/

BETFOR stöder denna tränings- verksamhet med uppmuntran i form av
hederspriser till duktiga ryttare i semifinal/final.