Rehab

På Varby gård har vi unika möjligheter att på kortare eller längre basis erbjuda rehabilitering av din häst. Förutom daglig behandling och uppföljning av Equiterapeut Wanja Landh kan vi erbjuda allt ifrån boxvila till hjälp med igångsättning efter skada. Du väljer själv hur långt hästen ska rehabiliteras. Vi kan leverera den tillbaka till Dig fullt igångsatt.

Allt rehab arbete sker efter en rehabplan som vi har utformat tillsammans med DIG som hästägare. Vi har nära samarbete med veterinär. Antingen följs hästen upp av ”vår” veterinär eller håller jag kontakten med Er behandlande veterinär. Vid långa transportavstånd sker det via telefon eller video inspelning av hästen under rehab tiden.
Boxvila hos oss sker antingen i stor box (12 m2) i stall med god ventilation eller i uteboxar med tillhörande uteplats. Allt för att hästen som behöver maximal vila ska få må bra i både kropp och själ.

I vår avgift ingår precis det foder din häst behöver och är van att få (Krafft rehab, havre, kornkross, Musli etc.). Vi fodrar med hösilage från våra egna marker och i boxarna finns spån eller halm.

När det är dags för att börja röra på sig har vi till gång till kanalbanken utmed Götakanal som erbjuder ett plant underlag och km vis med grus/sand väg till skritt promenader eller intervallträning för trav eller galopp pass. Över kanalen når vi en rullstensås med bar möjligheter till klätter arbete i oändliga variationer. Våra egna hästar är trygga ledsagare och vana vid att ha handhäst bredvid sig. Ett utmärkt sätt att få en häst tillbaka i träning med ryggen obelastad!

Under sin vistelse hos oss kommer din häst att kunna gå i hage varje dag vi lägger stor vikt vid en säker hantering av hästarna och har fasta rutiner i all hantering. På gården finns även en skrittmaskin som komplement till den ”vanliga” träningen/motionen. Equiterapeut Wanja Landh är utbildad tränare i hoppning och fälttävlan och har lång erfarenhet av fysisk träning av häst. Exempel på skador hästar haft och som vi rehabiliterat tillbaka till ett aktivt liv:
Hovbensfraktur, Bäckenskada, Senskador, Gaffelbandsskada, Ryggbesvär, Knäledsinflammation, Sårskada kotsenskida, Tarmvreds häst (uppbyggnad), Ringbandsförträngning (efter op.)

Målet med vår rehab anläggning är att erbjuda ett högkvalitativt rehab arbete på en mindre anläggning med stor vikt lagd på hästen som idrottsman! När din häst lämnar vår anläggning kommer Du få hjälp med träningsprogram och uppföljning allt för att din häst ska förbli frisk.

Ansvarsförsäkrad genom Svenska Equiterapeut Förbundet